diumenge, 16 d’abril del 2023

40a TROBADA DE GEGANTS A RIUDOMS 160423

 


Aquest passat dissabte 15 d’abril hem gaudit de la quarantena trobada de gegants a Riudoms. Les males condicions climatològiques degudes a fortes ràfegues de vent han fet modificar els plans inicials tot i que s’ha pogut celebrar la trobada. El cercavila que estava previst inicialment s’ha substituït per una concentració a la bella Plaça de l’església (dedicada a Sant Jaume i avui en obres de rehabilitació). Els carros i els cotxes dels gegants han pogut ser deixats a l’Avinguda Josep Maria Sentís, a la part posterior de l’església. Allà s’han descarregat els gegants -alguns sencers- i altres s’han anat muntat ajuntant les diferents peces que els composen.

 






Aquest és el llistat de les colles participants:

Geganters de la Cala (L'Ametlla de Mar)

Gegants de l'Harmonia del Carme (Reus)

Geganters de la Barceloneta

Colla gegantera el Santuari de Reus

Colla gegantera de Vilallonga del Camp

Colla gegantera d’Alcover           

Colla gegantera i grallera del Barri de Dalt "Pitota i Pitot" (Mont-roig del Camp)

Colla de Colldejou          

Colla gegants barri d'avall (Montbrió del Camp)

Colla gegantera i grallera de Bellpuig

Colla Gegantera Els Manotes de La Riera de Gaià

Colla Gegantera, Dolçainers i Cort de Bèsties de Tortosa

Colla Gegantera de Castelldefels

Gegants i grallers d'Ulldecona   

Grallers i geganters La Palanca de Vimbodí i Poblet        

Gegants de la Plaça de Sant Miquel (Tarragona)

Associació Supera’t (Reus)

Colla Gegantera i grallers/es de Móra la Nova   

Els “Cubanus” de Duesaigües

Grallers, gegants i nans de l’Espluga de Francolí

Colla Gegantera dels Alegre (Reus)

Colla Gegantera i de Grallers de Vinyols i els Arcs

Colla Gegantera de La Selva del Camp   

Gegants i capgrossos d'Amposta

Gegants i capgrossos de Cervelló

 Gegants de Maspujols  

Gegants del Morell (l'Embruix)  

Colla gegantera i grallers de Vila-seca

Associació Gegant Carrasclet de Reus

Colla Gegantera de Sant Antoni de Montbrió

Gegants del Pont de Vilomara i Rocafort             

Gegantó Alcuvi

Esplai del Casal Riudomenc de Riudoms

El cavall dels nebot de Riudoms

Les Colles, resseguint el contorn de la plaça, han plantat els gegants fent una gran rotllana de germanor. Els cops forts de vent han fet que s’hagués de lamentar la caiguda d’algun gegant que gràcies a la intervenció ràpida dels geganters ha fet que hi hagués danys majors. Algunes colles han optat per deixar els gegants plans a terra per evitar riscos majors, sobretot els que estaven plantats a tocar de la plaça petita, el lloc on se sentia més violentament la força del vent. 

 


























Lentament s’ha procedit a donar el tret de sortida a un breu tomet que ha anat des de la zona de la plantada amb anada i tornada passant per la plaça Petita. Allà hi havia muntat un petit escenari des d’on la colla local anava informant de l’arribada dels gegants que entraven a la plaça. Les mateixes escales de la plaça han servit perquè els espectadors hi poguessin seure per copsar les ballades de les figures. Constatar l’enorme dificultat que sobretot les peces més altes han tingut per mantenir l’equilibri. 

 







En alguns casos, a part del portador a dins, per fora el gegant ha estat aguantat entre dues i tres persones més. Així cada colla ens ha ofert el seu ball de lluïment. El moment culminant ha arribat amb les colles locals, primer amb els gegants dels que sempre destaca la figura d’en Gaudí, amb el Ton, la Cisca, el Galderic i la nova gegantona la Sebastiana amb els capgrossos i després amb l’enorme Cavall Nebot.





 

De nou els gegants han tornat a la seva posició inicial de la plantada amb el dia acabant-se. Finalment, s’ha procedit a una espectacular ballada final al mig de la plaça de totes les colles assistents. Feia molt de goig la plaça ben plena i amb els gegants ballant i la gent presenciant-ho!









 

Així ha arribat l’hora del sopar de les colles que s’ha fet al pavelló. Amb les figures de nou a resguard als diferents mitjans de transport, hem fet cap al pavelló per sopar en comunitat. Segons l’organització érem unes mil persones. De fet el pavelló tenia el que és la pista plena de gent cadascú amb les seves camises que anaven ocupant els llocs assignats. Per sopar pa amb tomàquet i embotit variat, olives, patates i beguda; i de postres coca amb sucre. 

 







La vetllada s’ha acabat amb diferents sortejos i com no podia ser d’una altra manera amb la música de la gralla i el timbal amenitzant el comiat.

Agrair a l’organització, l’organització i el fet de tenir un pla alternatiu! I moltes felicitats a la colla local per aquesta gran efemèride; 40 anys no se celebren sovint!



 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

BEN TROBATS. COMERÇ EN PERILL D'EXTINCIÓ

EL PAÍS D'ESCORNALBOU

VÍDEO 28a TROBADA D'ALCOVER 131019

TROBADA VANDELLÒS. TV Vandellòs