dilluns, 22 d’octubre de 2018

PRIMERA FESTA MAJOR DEL BAIX CAMP 211018


En un diumenge radiant més de setembre o de finals d’agost, amb un solano espaterrant, hem assistit a la primera festa major de la comarca del Baix Camp a Riudoms. Objectiu aconseguit. El president de Consell Comarcal del Baix Camp Joaquim Calatayud en els parlaments plantejava que Riudoms i el Baix Camp es convertissin en el centre cultural de Catalunya per un dia i així ha estat. Centenars de persones han omplert el centre de la bonica vila bressol de Gaudí.
Els 28 municipis de la comarca han estat molt ben representats en els 35 grups i un miler de persones que han participat en la trobada-cercavila matinal. De bon matí, hem fet cap al pati de l’escola Beat Bonaventura gran per agafar forces tot esmorzant plegats. Entrepà de pernil salat, cafès, xocolata i tot tipus de pastes variades dolces. Cada poble-entitat tenia assignada una taula amb aigua i vi per beure.
A quarts d’onze ha arrencat la cercavila pels carrers del poble. Una hora i mitja de recorregut amb batucades, bastoners, gegants, nans i gralles, corals i diables. Tot i que la rua ha tingut moments de caos, ha estat molt bonic de veure-la i participar-hi.


Lentament, hem anat entrant fins a fer cap al centre neuràlgic de la celebració: la plaça de l’Església i la plaça Petita. Allà els grups eren rebuts pels alcaldes que estaven asseguts enmig del solano en una mena de palco d’honor. Ja els hi ha anat bé rebre la ‘benedicció urbi et orbi’ de part del nostre estimat -i pixaner- manotes Espantall. Ball d’exhibició al davant de les autoritats i plantada tot resseguint la plaça. Amb la plaça a rebentar s’ha procedit als parlaments. Finalment, hem estat cridats per grups per fer una ballada general al mig de la plaça per acabar. El record entregat a les colles ha estat una còpia de la foto que presidia l’estand de cada poble, amb la colla de gegants dins de l’església en el nostre cas.


Acabats els balls vam dedicar-nos a resseguir les 20 paradetes dels pobles presents i degustar les diferents tapes que oferien en representació de les menges tradicionals i cuines de cada zona. Paella de tros, clotxes, conill, patates, llonganissa, bolets, fideuà, formatge... Provablement el plat triomfador del certamen ha estat el cruixent de conill amb aromes d’Almoster, el qual s’ha esgotst ben aviat. I per veure vermut de Reus i aigua.


La Iaia, l’Oriola i l’Espantall han enfilat el darrer dels camins de la temporada fins arribar al remolc. Allà, amb gran tristesa, els hem desat amb molts cura. Cap recolzat en tou, cara embolcallada i màquina de mullar buidada. Lentament, hem passat el pestell i han romàs fins l’any vinent en l’obscuritat. Ha estat un gran any!
Gràcies a totes i a tots els que d’alguna manera permeteu que els nostres gegants vint-i-cinc anys després segueixin ballant pels pobles al so de la nostra música. Des de la Colla el nostre sincer agraïment!Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

BEN TROBATS. COMERÇ EN PERILL D'EXTINCIÓ

EL PAÍS D'ESCORNALBOU

VÍDEO 28a TROBADA D'ALCOVER 131019

TROBADA VANDELLÒS. TV Vandellòs