dilluns, 23 de juliol de 2018

SANTA MARINA DE PRATDIP I ENCESA DE RIUDECANYES 18-210718

Les colldejouenques i els colldejouencs tenim lligams amb el país però més amb els pobles veïns. Aquest cap de setmana n'ha estat una mostra. Hi ha hagut gent que ha participat de les festes de santa Marina i en el concert solidari de les espelmes de Riudecanyes.


FESTES DE SANTA MARINA DE PRATDIP 2018
Del 18 al 22 de juliol s’han celebrat a la vila de Pratdip les festes en honor a la seva patrona santa Marina. En aquests cinc dies els assistents han pogut gaudir de diferents actes interessants, alguns dels quals, com a veïns de Colldejou hem tingut el plaer de participar-hi activament. Tal com diu el seu alcalde  Joan M. Rovira tres són les fites de l’estiu: sant Joan, sant Pere i la gran santa Marina. Doncs bé, el dijous 19 després del pregó, en un pavelló ple a vessar, vam salivar amb la sardinada. Plat de sardines amb salseta de julivert, oli i all damunt de dues llesques de pa. Fins i tot es va poder repetir. De postres un agraït gelat i cafès per a tothom. Passades les 23h de la nit arribava el plat fort; va pujar a l’escenari el Quim Masferrer amb allò de ‘boooona nit Pratdip’ ,per fer un monòleg que no va deixar indiferent a ningú. Seguint un format semblant al del programa ‘el Foraster’ de TV3, va baixar de l’escenari per aproximar-se a les pratdipenques i pratdipencs i conèixer una mica més l’entorn. Es va trobar però que hi havia tanta o més gent dels poblets del voltant i gent que puja els caps de setmana. En qualsevol cas, amb aquella salsa que el caracteritza ens va fer passar una bona estona. Les paraules finals, com no podia ser d’una altra manera, les va dedicar en record als presos polítics, per acabar amb ja clàssic ‘Pratdip sou molt bona gent’. Amb el monòleg acabat, va baixar de nou per parlar i fer-se fotos amb tot aquell qui ho va voler.
I així, vam arribar al dia gran de la festa major: el dia del romiatge a santa Marina. La tarda es va anar complicant. Llamps i trons i quatre gotes van posar en perill la caminada. Al final però, com per art de màgia, la tarda va acabar aclarint-se. Tal com discutien unes senyores grans al peu del castell, segures que no cauria ni gota, les bromes no estaven situades en el lloc indicat per ploure. La santa ens esperava dins de l’esglesiola de la Nativitat damunt dels bancs a punt per ser traslladada. Toc de campanes i tothom a punt. Als peus de les escales el mossèn Jordi Salvadó va beneir la santa i els romiants i així es va iniciar la caminada pel camí vell, essent la santa portada a l’esquena muntanya amunt fins a santa Marina. A mig camí, un punt al costat de la carretera va permetre els assistents menjar i beure una mica abans d’encarar el tram final. A tocar de les vuit els caminants van enfilar la darrera recta abans d’arribar definitivament a l’ermita. Allà, a la placeta, hi havia una paradeta amb objectes diversos relacionats amb la jornada i un nou punt de begudes pels qui anaven arribant. Per fi la Santa va pujar el darrer tram d’escales per entrar a l’esglesiola, on els fidels assistents la reberen amb els goigs de santa Marina. Acte seguit el mossèn donava per començada la celebració eucarística. En acabar hi va haver un berenar sopar per finalment tornar a baixar cap al poble, on a les 22h ja els esperava el Correfoc i la nit jove.

VII ENCESA I CONCERT SOLIDARI DE LES ESPELMES PER CÀRITES A RIUDECANYES 210718
Vinguis d’on vinguis, baixis per on baixis els carrers amb els noms dels dies de la setmana no et deixen indiferent a la vila de Riudecanyes, on en una nit preciosa i encalmada de juliol va tornar a engalanar carrers, places, arcs, finestres, balcons i terrats amb unes 11.000 espelmes enceses. La novetat d’enguany va ser que diversos portals van obrir les seves portes perquè els visitants els poguessin gaudir ben guarnits per a l’ocasió. Espelmes de diferents tipus i mides i una il•luminació tènue donaren un toc únic al poble, amb la lluna creixent com a colofó per damunt de les velles cases del casc antic. Si a més hi afegeixes que darrere l’objectiu és solidari encara ho fa més especial. De fet era una iniciativa del poble destinada a ajudar Càrites per arreplegar productes imprescindibles per als més necessitats i diners. Enguany la crida es va centrar en aportar aliments i productes d’higiene, especialment llet, pasta, sabó per rentar els plats, sabó per la rentadora, lleixiu, paper higiènic i xampú pel cabell. Igualment, com a entrada simbòlica es podien fer aportacions dineràries. Com reconeixen els propis vilatans, el certamen ha anat creixent i consolidant-se, per acabar fent-se un forat en el calendari de festes i celebracions de casa nostra i Catalunya. El plat fort va arribar amb el concert a la rebatejada plaça 1 d’Octubre amb l’actuació magistral de la Big Band Reus. Quasi dues hores de bona música, amb centenars de cadires repartides en un recinte que en determinats moments va quedar petit. En acabar la música, la plaça es va convertir en una gran terrassa de bar. La gent de l’AMPA va oferir menjar i beure als assistents. Felicitats Riudecanyes per aquesta iniciativa!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

BEN TROBATS. COMERÇ EN PERILL D'EXTINCIÓ

EL PAÍS D'ESCORNALBOU

VÍDEO 28a TROBADA D'ALCOVER 131019

TROBADA VANDELLÒS. TV Vandellòs