dilluns, 10 de juliol del 2017

SEGONA FIRA DELS FUMATS A COLLDEJOU 07-080717     DIVENDRES 070717 SARDINADA
Colldejou ha tornat a recuperar un acte festiu al centre del poble. Aquest passat divendres, enmig dels preparatius de la Fira dels Fumats, vam sopar plegats a la plaça de l’església. L’escenari estava muntat al tram final de la baixada de l’església. A la part més plana es van disposar les taules i les cadires seguint paral•leles a les cases. Una bona estoneta per estar a la barana, xerrar i compartir mentre el dia queia. A tocar de la carbonera es van disposar dos focs perquè anessin fent brasa per a les sardines. En pic hi va ser es van coure amb els llums encesos. Filera per filera es cridà a la gent perquè recollís la seva ració: amanida, pa i sardines, i de postres gelat i cafès. Així arribà el moment de la humorista Mayte Carreras que ens va fer baixar de de cop el sopar amb les rialles que ens va fer fer. L’espectacle es va dividir en dues parts. En una primera era ella mateixa, jove i guapa. En la segona part, va aparèixer com una ‘guela’ vella i carrinclona. En qualsevol cas, ens va fer riure molt a grans i petits. El final de l’actuació va venir marcat per una lleugera pluja que no va aconseguir però arrencar a ningú de la cadira. En acabar i fins ben entrada la matinada, vam allargar la nit amb la disco mòbil i amb bona companyia.


DISSABTE 080717 FIRA DELS FUMATS
Entre llamps i trons, els primers participants van arribar a la nostra vila per recollir els dorsals i preparar-se per a la Cursa Colldejou Trial. En concret hi havia dues modalitats: 10 i 21 quilòmetres i es podien fer caminant o corrent. A les 8:45h es va fer la sortida de la cursa curta i a les 09:00h la llarga. Va quedar clar que hi havia veritables herois entre els participants. I mentrestant, des de la plaça de l’església fins a la Sitjar es van anar col•locant les diferents paradetes de la fira. Enguany hi havia parades d’artesania, roba, embotit, formatge de Colldejou -és clar-, quadres, cervesa artesanal, puntaires, gallines, encants i un estand del Centre Cultural amb revistes de Lo Collet i informació diversa, així com un taller de pintar. Tres van ser les aturades estrella: la de l’escultor de fusta (aizkolaris), la dels burrets, damunt dels quals podies donar un tomet pel poble i la carbonera, el gran símbol de la fira. A la plaça s’hi va instal•lar la taverna-bar, on, a part de refrescar-te una miqueta, podies degustar la menja de la fira: la clotxa amb arengada i llangonissa (menjar típic del dia a dia dels fumats). Cap a les 11h el president del Consell Comarcal del Baix Camp acompanyat d’una representació de l’ajuntament de Colldejou encapçalada per l’Alcalde Jordi Sierra, la Marta Rofes i el Marc Barrera, junt amb altres altres alcaldes, van procedir a la inauguració de la Fira. Un per un van anar introduint una palada de carbó encès a la part alta de la carbonera, la qual a l’acte va prendre tot fumejant. Les autoritats una per una passaren per les paradetes, a part de donar un tomb pel poble. Finalment, van acabar a l’Ajuntament vell donant el tret de sortida a una exposició de fotos organitzada pel Centre Cultural, on es pot veure el Colldejou de l’ahir i el d’avui. Allà mateix hi va haver un petit refrigeri. Cap al migdia es van entregar els premis de les curses a la plaça Sitjar de mans de l’alcalde i els orgsnitzadors de la cursa. Pels 21 quilòmetres el primer va ser Albert Ferrer amb 02h i 12 minuts i Edurne Zazpe amb 02h i 41 minuts. Pels 10 quilòmetres Cédric Raemakers amb 53 minuts i 24 segons i Jesssica Lago amb 01h i 17 segons. En la modalitat de caminada els guanyadors foren Eva Martínez amb 01h i 37 minuts i Josep Maria Pla amb 1h i 38 minuts. La nostra més sincera enhorabona!
Entre una cosa i l’altra es va arribar a l’hora de dinar. Les tauletes de la plaça es van omplir amb gent que va assaborir la menja de la fira: la clotxa, tot rememorant aquest antic àpat dels nostres avantpassats. El temps aguantava, tot i que uns quants núvols i una mica de vent van prendre els protagonisme. Així, després d’exhaurir les existències i descansar una estoneta, els gegants que havien esperat al ganzell de la porta on eren exposats, van prendre el protagonisme. Així la Iaia, l’Oriola, l’Espantall i sobretot la Fumada i el Fumat van baixar fins a la plaça. Allà gràcies a les gralles i els timbals de la colla de Colldejou van dansar una bona estona pels assistents, els quals, com que la pluja no havia fet acte de presència, vam ser remullats per l’Espantall. Grans i sobretot petits es van veure sorpresos pels moviments especialment dels gegants més grans, la Fumada i el Fumat; veritables icones del poble. Acabada l’actuació la fira va encarar la recta final. Els paradistes van anar recollint les seves coses i lentament se’n van anar cap a les seves cases. Havia estat una intensa jornada, de la qual en va quedar la carbonera a la part alta com a testimoni. Passada la mitja nit, l’orquestra Route 66 va tancar el cap de setmana oferint-nos les seves versions a la pista. Realment, un cap de setmana complert i esgotador.


Agrair a les entitats la col•laboració i en especial a l’AVA i l’Ajuntament de Colldejou.

1 comentari:

  1. Que maco tot el que sempre organitzeu!!! S'hi veu la il.lusió i les ganes en cada detallet. ❤️

    ResponElimina

BEN TROBATS. COMERÇ EN PERILL D'EXTINCIÓ

EL PAÍS D'ESCORNALBOU

VÍDEO 28a TROBADA D'ALCOVER 131019

TROBADA VANDELLÒS. TV Vandellòs