FESTA DE L’ARBRE 060316
Després de molts dies de pesat vent, ens vam retrobar a l’àrea de lleure,
amb vent i fred. Primer de tot preparar un bon foc, ja no només per coure
l’esmorzar sinó per esclafar-nos. En segon lloc, vam dedicar-nos a mantenir una
mica a ratlla els pins i els arbre de la vora de les barbacoes. Esporgàrem uns
quants olivers i eliminàrem les rames més molestes. Sobta descobrir com la
reïna pot acabar menjant-se un pobre pi que ja estava mig sec. Doncs bé amb la
brasa a punt i amb la gent que anava arribant ens vam disposar a esmorzar.
Gràcies a l’ajuntament vam disposar de cansalada i arengades, pa, tomàquets i
all. Per beure vi, cerveses i coles, i cafè per rematar-ho. Vam coure la
cansalada i l’arengada i ens vam asseure a les taules de fusta per menjar i
fer-la petar plegats. Amb l’estómac més content va arribar el moment de les
anècdotes de quan érem canalla; moments inoblidables. I mentrestant, anar coent
i anar xerrant!
DINAR DE LA CLOTXA 130316
A dues setmanes de la pasqua, amb la vella Quaresma amb només dues cames, en un diumenge esplèndid hem celebrat una nova diada de la clotxa al nostre
poble. Organitzat pel Centre Cultural hem pogut tornar a reviure una de les
tradicions lligades a la nostra terra a nivell culinari de dia a dia. De ben
matí ens hem disposat a preparar els focs adients per coure bé tots els
ingredients. I és que la clotxa és una menja ben completa! A part del pa rodó
partit pel mig que cal buidar per dins hi col·loquem: l’all escalivat desfet o
fregat, el tomàquet escampat i la ceba, per posteriorment esmicolar-hi
l’arengada i la llangonissa, per rematar el festival amb una bona regada d’oli.
Doncs bé, amb un bon braseral, s’ha obert la cua per començar a coure la menja.
Enguany hem superat els 130 assistents. Feia fresquesta però amb el sol s’hi
estava bé i amb les brases ben a prop millor. Amb tot ben cuit ha arribat el
moment sempre delicat primer per pujar a la sala del ball i després de muntar
el plat. I llavors el colofó a tot plegat: aquella primera queixalada a la
clota amb la que t’endús a la boca aquella varietat de sabors. És un veritable
plaer! I entremig traguets de vi per rematar la jugada. No pots deixar de
pensar en aquelles llargues jornades que la gent “d’antes” d’abans es passava
al camp sense poder baixar a casa. Era llavors que es muntaven aquesta
exquisidesa –avui- per anar menjant-ne tot el dia. De postres una bona taronja
per fer baixar el dinar i cafès i licors per a tothom.
Acabat el dinar l’Escola de ball en la que balla la Pili Cuadrado ha pres
el protagonisme. Amb una música especial per a l’ocasió han ballat i ens han
fet ballar a la resta encara que tímidament. La pista s’ha omplert de gent que
giravoltava agafada de les mans. Realment és un plaer veure com la gent balla i
es deix portar per la música, sigui quina sigui ja que la varietat d’estil ha
estat la clau.
Per finalitzar aquest atapeït dia La Montserrat Puig Martí, que ens ha
acompanyat durant tota la jornada, ens ha presentat el llibre Baix Camp 17
excursions a peu. En ell hi apareixen dues excursions exclusives que parteixen
de Colldejou que ella mateixa ha fet. Ens ha fet una xerrada molt interessant
en la que ens ha convidat a caminar i aprendre bé totes les senyals que la muntanya
i els seus senderons ens tenen reservats. Ens ha convidat, amb una passió
especial, a fer-nos a la muntanya i resseguit aquests disset itineraris pel
nostre entorn. Envejable la passió amb la que ens ha aproximat a aquest llibre,
en tot el seu procés de creació damunt del terreny i damunt del paper. Al final
de la presentació ella mateixa ens ha signat els llibres. Admirable la passió i el sentiment amb que ha explicat les seves experiències.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada