dilluns, 5 d’agost del 2013

XX TROBADA DE GEGANTS DE COLLDEJOU 030813




Les Festes de sant Llorenç 2013 han començat amb la trobada de gegants. Enguany, aquest 2013, la Colla de Geganters i Grallers de la Mola de Colldejou estem d’enhorabona ja que fem vint anys, i és diu ràpid. Vam començar les trobades aquell 1993 i mireu ja estem al 2013. I com en els darrers vint anys, i tot que el dia no va acompanyar massa –núvols i xafogor-, hem pogut gaudir d’una bona festa. De fet, probablement sigui el dia més bonic de tota la festa major, ja que el poble s’omple d’un aire especial i la plaça fa un goig incomparable.
I per fer-ho més especial es va fer la plantada a la restaurada Era, sota l’atenta mirada de la barraca de pedra seca, el cementiri a l’esquerra, i el poble a la dreta, engalanat com mai amb banderes colldejouenques i catalanes. Llàstima que les muntanyes de Llaberia i la Mola no es veien tapades per una incessant boira. Doncs bé, les Colles d’Almoster, les Borges del Camp, l’Hospitalet, Riudecanyes, Mont-roig, sant Antoni de Montbrió, Cambrils, Vilanova d’Escornalbou i Colldejou van anar prenent posicions en la plantada a l’Era. A un quart de vuit es va donar el tret de sortida del cercavila. Com sempre la baixada pel carrer de la Font fou un dels punts més espectaculars. Des d’allà els gegants van anar serpentejant pels carrerons del poble, tocant-se la capçalera amb el final al carrer Masies. Les colles van fer llavors una primera passada per la plaça de l’Església, on el Fumada i el Fumat (renovat i amb menys pes), homenatjaven els altres gegants. S’encarava així el darrer tram del recorregut pel carrer de Baix. En aquest punt la rua s’atura momentàniament i els gegants en filera esperen el seu torn per entrar a la plaça. Un cop dins cada colla ens ofereix una cançó i un ball de lluïment. En darrer terme, amb totes les colles arrenglerades fent rotllana al voltant de la plaça, van fer entrada la Iaia, l’Oriola, l’Espantall, la Fumada i el Fumat. Aquest és un altre moment per retenir-lo a la retina i la gent així el viu i el sent. Finalment, es van acordar unes cançons per tancar la trobada i totes aquestes figures gegantines van voltar plegades, fent diminut l’espai. Hi havia tantes ganes de festa que tot i tocar el Passiu bé! els grallers i els timbalers, col·locats a la baixada de l’esglesiola, van seguir tocant cançons.
Acabada la trobada, cada colla va desar els seus gegants als respectius remolcs i carretons i es van anar dirigint al Frontó. Allà els esperava un sopar per a tots a base de pa amb tomàquet i embotit variat, orelletes de postres, cafès i licors i el plat fort del sopar de la trobada: Mató de Colldejou (de cal Marcel).
Vam poder celebrar els vint anys amb gran alegria. Fins i tot, després de molts dubtes, al final el temps també ens va respectar. Per molts anys Colla de Geganters i Grallers de la Mola i per molts anys Fumada, Fumat, Iaia, Oriola i Espantall. I un record molt especial per tots aquells que d’alguna manera us heu involucrat amb la colla i feu que els nostres estimats representants puguin segui ballant vint anys després. 

























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

BEN TROBATS. COMERÇ EN PERILL D'EXTINCIÓ

EL PAÍS D'ESCORNALBOU

VÍDEO 28a TROBADA D'ALCOVER 131019

TROBADA VANDELLÒS. TV Vandellòs