dilluns, 17 de juny del 2024

INAUGURACIÓ DELS NOUS RENTADORS 160624

 

 

 

Fotos cedides per: Marcel Salsench, Iblama

 

LA CRÒNICA ......................................................................................................................................................................

Aquest passat diumenge dia 16, a Colldejou vam estar de celebració ja que s’inaugurà la reforma feta als Rentadors. A quarts d’una, l’alcalde Marc Barrera va donar per començada la inauguració de la instal·lació. Acte seguit tot el protagonisme el va agafar el grup teatral  “Teatralitzat” i la música dels “Julivert”. En un migdia ben calorós, ens van oferir un espectacle musical i teatral a la vegada tot recreant la vida al voltant dels rentadors. Un violinista, un acordionista, dues noies rentadores i un noi pagès eren els protagonistes de la funció. I què van voler recrear? Doncs la vida als rentadors i el safareig que al voltant s’hi vivia. Era un espai més de reunió al poble especialment de dones. Allí, a part de rentar, s’hi parlava de tot! En la recreació roba se’n va rentar poca i entre “cotis” de tota manera un dels protagonistes acabà ben remullat enmig dels malentesos.

Després als presents els hi va venir molt de gust aixoplugar-se en alguna ombra més persistent i assaborir el pica-pica que l’Ajuntament havia preparat.

Als rentadors s’ha optat per mantenir les dues basses grans dels safarejos així com la bassiola per rentar la roba dels malalts. Una de les basses mantindrà aigua, l’altra s’ha convertit en una zona ajardinada amb plantes diverses. Al fons les antigues fonts segueixen en peu, a l’espera que un dia revinguin. També s’ha mantingut el regueró d’aigua amb forma d’abeurador que aprofitava l’aigua que se sobreeixia de les fonts. En el lateral del carrer s’hi ha habilitat diversos nivells des de la part baixa a mode de graderia per poder seure-hi i prendre la fresca. A la banda est, mirant a mar, s’hi ha fet unes incrustacions de ferro amb el nom dels “Rentadors”. És una molt bona notícia que aquest espai tant important en la vida “d’antes” agafi una nova vida! També que serveixi una mica per dignificar més la vida d’aquelles persones que anys enrere en van fer un ús a diari.

 

L'ÀLBUM DE FOTOS DE LA JORNADA

........................................................................................................................................................................






































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

BEN TROBATS. COMERÇ EN PERILL D'EXTINCIÓ

EL PAÍS D'ESCORNALBOU

VÍDEO 28a TROBADA D'ALCOVER 131019

TROBADA VANDELLÒS. TV Vandellòs