dijous, 12 d’agost del 2021

FESTA MAJOR DE SANT LLORENÇ 31-07/10-0821

Ningú hauria pensat fa un any el que està passant enguany! Estem pitjor que a l’estiu del 20. I què ha suposat això? Doncs unes mesures preses pel Procicat algunes d’elles comprensibles, altres injustes ja que foten al mateix sac ciutats de milions d’habitants i pobles amb encara no centenars de persones. Total que hem hagut d’adaptar la festa major de Sant Llorenç, veient-nos obligats a anul•lar totes les menjades populars.


Heus aquí una crònica del que hem pogut fer aquests dies de festa major al poble, del 31 de juliol fins el dia 10 d’agost.

...... Agrair la feina feta en forma de cessió de fotos a: l'Olga, el Joan Gaya, el Nanu, la Lu, el Xavi, el Ricard, la Xell, el Nil, el Marc i l'Isaac.

30/07 BANDERETES ALS CARRERS I HISSADA DE LA PANCARTA DE LA FESTA MAJOR. A mig matí, membres de l’Ajuntament han penjat les banderoles de Catalunya i de Colldejou en punts estratègics de pas als carrers del poble, mentre les obres del tram final de pavimentació del carrer de Baix segueixen el seu curs (adoquinar el primer tram des de la plaça fins als bancs de l’església).


A tocar de la mitja nit, el Roger i el Ricard han penjat a la façana del campanar la pancarta que anuncia la festa major. Enguany la maniobra s’ha fet al revés. Al ser dos han pujat la pancarta amb cordes i s’han despenjat a banda i banda per treballar cadascú des d’un lateral, agilitzant molt més la feina. Molts coloms en la nit, han sortit esverats dels diferents forats del campanar; casa seva vaja! Passada una estona ha començat a ploure ja de matinada (12 litres).






31/07 (SUSPÈS) BALLADA DE GEGANTS A LA PLAÇA. Un temporal de pluja ben anunciat per la tv ens ha posat en alerta. A partir del migdia la situació s’ha complicat i des de quarts de set a quarts de nou el temporal ha estat important. 22 litres que han caigut de cop que se sumen als 12 de la nit anterior. Ens ha fet patir especialment la pedra i les ràfegues de vent descontrolades. Sort que poc abans de dinar hem pres la decisió de suspendre els actes i posposar-los pel proper diumenge 8 d’agost.




01/08 CAMPIONAT DE SAKO. A les sis de la tarda ha començat el campionat de Saku Copa Municipal de Colldejou Fumades i Fumats 2021. 




Al final hi ha hagut 8 equips inscrits: Serra-Mira (Pol i Estanis), Manilia (Manolo i Ilie), Primus (Albert i Joan), Carrasclet-bandoler (Pablo i Isaac), Uriualex (Oriol i Alex), Sisco i Roger, Losers (Olga i Jordi) i Aitor i Ricard.




Així s'han pogut disputar diversos partits ben competits.





Després d’una final molt disputada amb els Primus, els Manilia s’han acabat imposant per 21 a 13. Amb la música de fons dels ‘We are the champions’ s’ha fet entrega dels premis: Ampolla de vi i formatge de Colldejou per cada guanyador!

02/08 PARTITS DE FUTBOL. A les 18h de la tarda els adolescents han començat el seu partit a la pista. Ambdós equips han empatat durant el temps reglamentari i en els penals. 


Després ha estat el torn dels més petits amb equips mixtes on la lluita ha estat més aferrissada, tot i el marcador advers. 



Finalment, els ‘matxarrots’ han saltat al camp; solters contra casats. Enguany els solters han guanyat clarament per 1-3 quallant un bon partit. 




Han exercit d’àrbitres el Chiquillo i el Vidal amb gran èxit ja que els partits excepte algun eixelebrament puntual han estat molt nets. Celebrar també la bona afluència d’espectadors que hi hagut a la pista. Una nova jornada esportiva ben maca!













03/08 TALLER DE CUINA I CINEMA. A la cuina de les escoles, aquesta tarda de dimarts el Xef l’Aitor ha impartit el primer Taller de cuina de Colldejou: taller de cuina de pasta.


Els participants han fet tres tipus de salsa: carbonara, bolonyesa i tartufo. L’Aitor ens ha fet saber tres curiositats. Primer, que la salsa carbonara no ni crema de llet, ni ceba sinó que es fa amb ou i cansalada. Segon, que la bolonyesa no porta carn i tercer que la salsa tartufo bàsicament és de bolets i tòfona.






En una mena de segona part, els assistents vam poder fer la nostra pròpia pasta amb farina, ou i sal i una mica d’oli. Vam remenar i vam deixar reposar mitja hora una massa de pasta compactada que amassàrem amb les mans. Una de les pastes reposades la vam treballar amb les mans i el rodet amb l’objectiu que quedés ben llisa per posteriorment ser tallada en forma de tallarines  Després la bullirem una part tres minuts i l’altra cinc minuts, per finalment acabar tastant-les amb les salses elaborades.

Havent sopat al Sitjar es va fer el passi del film de Santiago Segura ‘Padre no hay mas que uno 2’. És la segona part d’una comèdia desenfada i amb moments histriònics del que suposa el dia a dia d’una família nombrosa (tipus Trapp a l’espanyola). Davant la baixada de les temperatures es va fer necessària una bona màniga llarga.





04/08 PRESENTACIÓ LLIBRE JUDITH ROBERT I MÀGIA. La presentació del llibre ‘Jo sóc la Carola’ de l’autora local Judith Robert ha tingut lloc a l’Àrea de lleure. Ella junt amb la dissenyadora de la portada i il•lustradora Cristina Rom ens han fet cinc cèntims de la història de la Carola. Al mateix temps ens han ensenyat l’art de la papiroflèxia in situ en un taller dirigit especialment a la canalla en que s’ha construit un vaixell de paper, icona del llibre. Grans i petits hem pogut gaudir d’una presentació diferent i en un lloc que comença a ser emblemàtic al poble.








L’amenaça de la pluja una hora abans de començar ha fet que l’actuació de màgia de la mà de la Melanie s’hagués de traslladar a la sala del ball. Durant una bona estona aquesta gran il•lusionista (protagonista a Got Talent) ens ha ofert un seguit de trucs de màgia realment espectaculars amb la participació de la gent del poble com a col•laboradors essencials, cosa que encara ho ha fet més especial.





05/08 CINEMA INFANTIL I CATACÚSTIC. 
A les 18h a la sala del ball es projectà un dels grans èxits de ‘Pixar’: ‘Up’! És la història d’un senyor científic que al final acabar per fer realitat una il•lusió que tenia la seva dona. És una impressionant animació 3d que convida a ser visualitzada amb pantalla ben gran perquè no se t’escapi cap detall.




A les 22:30h, a la plaça Sitjar, amb una nit excepcional, els Koemanpop, gràcies al Centre Cultural de Colldejou, ens han ofert el concert CatAcústic. 



Un format pensat per repassar els grans èxits de sempre i més actuals de l’amplíssima discografia de música en català. Lo més atractiu i que ho fa diferent és les cançons les tria la gent del públic, de manera que el repertori canvia cada concert. Durant més de dues hores i mitja el Gerard i l’Emili han anat tocant quasi les 85 peces que tenen per mostrar-nos. Així han sonat versions de Sopa, Buhos, la Pegatina, Oques Grasses, els Pets, els Amics... una passada! Un format ben entretingut de compartir. 








Amics de Koemanpop i ex de Pòkers felicitats pel vostre treball! 

06/08 HAVANERES AMB BALANDRA. 
En una altra nit en condicions desfavorables hem gaudit de les havaneres amb els ‘Balandra’ a la sala del ball. Des de l’hora de dinar fins al vespre, diferents rams pobres i polsosos han obligat a traslladar l’actuació a cobert i és que quan Llaberia s’emboira no te’n pots fiar. Els amics de Reus de la ‘Balandra’ ens han ofert un concert d’havaneres ben reeixit, amb temes clàssics com la ‘Bella Lola’, el ‘Canó de Palamós’ o ‘el meu avi’ i altres més moderns. 







Mentrestant a les escoles s’ha preparat el rom cremat que a la mitja part hem pogut degustar. Ha calgut una rectificació en la cocció i amb el sucre perquè agafés un gustet més agradable que, definitivament, des de la muntanya del Baix Camp ens ha traslladat a la Mediterrània. Un acte de música tradicional que ens transporta a altres generacions més antigues i a vivències d’altres temps.





07/08 BALL AMB ORGUE DE GATS. 
Amb sessió de tarda i nit els amics d’aquest gran grup ens han alegrat les hores. La salsa de les actuacions és que són capaços de barrejar música, acudits, humor, màgia i coreografies. A nivell musical han anat repassant temes d’ahir, alguns més clàssics i romanticons i altres més moderns. És d’agrair el fet que tenen quatre veuasses: tres femenines i uns masculina totes elles imponents. També agrada molt que pels seus números no musicals compten amb el públic local com a col•laborador imprescindible. Tot i que el ball ha hagut d’acabar sent un concert la gent ha romàs asseguda al voltant de taules bombolla. Ja a la sessió de nit hem pogut tenir barra de la mà de l’Aitor i els seus. Els minuts finals del ball han estat realment apoteòsics! La nit ens ha deparat una darrera sorpresa. A partir de la 1:30h ha començat a ploure fins a les 4h p.m.

Sessió de tarda.



















Sessió de nit.









08/08 BALLADA GEGANTS I XARANGA PUJATS DE TO.
Amb el sol sortint després d’un matí i migdia ben tapat i gris, els gegants han trepitjat els carrers de nou. Enguany només han pogut ser la Iaia, l’Oriola i l’Espantall ja que els Fumats segueixen precintats dins de l’església a l’espera del final de les obres de pavimentació de l’altar major. La plaça estava plena de gent amb ganes de gegants. Fins i tot s’han habilitat cadires en un dels laterals perquè la gent ho seguís asseguda. I si, a les 19h les gralles i ells han agafat tot el protagonisme. Ha estat un goig poder tornar a veure’ls dansar després de tant de temps.















La gran sorpresa ha arribat a la mitja part de la tocada, quan l’actual cap de colla, la Fina Fort, ha dedicat unes paraules a l’antiga cap de colla Maria del Carme. En nom de la colla se li ha fet entrega d’una planta i una placa commemorativa pels 25 anys de dedicació a la mateixa. Ha estat un moment molt emotiu per totes i tots. La ballada i el toc de gralla s’ha reprès fins a tocar de les vuit del vespre.






Llavors ha estat el moment de la Xaranga. Ja només entrar a plaça hem vist que la cosa prometria. I si, els amics de la xaranga ‘Pujats de to’ ens han ofert un espectacle per animar-nos i fer-nos moure l’esquelet. I com l’hem bellugat, si senyor! Hi havia moltes ganes de moviment després de tantes restriccions! Ha estat espectacular seguir les coreografies de la banda dirigida per l’Axel. A toc de megàfon ens han fet seguir els seus moviments al so de la música. Així hem gaudit de versions de tota mena alegres i divertides com ‘Danza Kuduro’, ‘Mari Carmen’, ‘Tecnho’ o ‘Alcohol entre d’altres! Com per art de màgia les ganes de ballar s’han anat encomanant i hi hagut un moment en el que plaça sencers ballava, cadascú des de la seva posició i respectant les distàncies de seguretat.























09/08 ACTUACIÓ INFANTIL I CINEMA A LA FRESCA. Al frontó els més petits s’han trobat amb el repte d’haver de rebre el carnet de capità dels ‘Pirates a l’abordatge’. Les nenes i els nens han anat pujant a l’escenari per ajudar a desxifrar les diferents pistes en forma de prova.








Ben entrada la nit i amb una fresca penetrant, ens vam trobar al Sitjar per riure una estona plegats amb la peli ‘El principe de Zamunda’ sota el guionatge i protagonisme d’Eddie Murphy. Un rei hereu que resulta que ha d’anar a trobar un fill bastard a Amèrica per assegurar la pau al seu reialme. 






10/08 SANT LLORENÇ I BALL AMB ELS ACUARIO. I així hem arribat al dia del nostre patró: sant Llorenç. A les 12h, després dels tocs pertinents, el Mossèn ha començat la missa. Degut a les obres de l’altar major de pavimentació aquesta s’ha hagut de fet excepcionalment a l’altar lateral de sant Rafel pel que ha donat a la mateixa un toc especial. La reliquia del sant ha presidit la celebració. Com que no es poden fer processons al final només hem pogut fer uns reverència a la relíquia en ser presentada un per un dels presents.











La primera sessió l’hem tinguda passades les 19h de la tarda. Els Acuario ens han presentat un conjunt de temes tranquils en format concert, al frontó. La gent ha anat arribat i s’ha anat seient al voltant de les taules habilitades. Ha costat una mica però al final l’aforament s’ha completat. A la mitja part hem procedit a fer la foto de família de la gent del poble amb l’orquestra. La càmera ha estat col•locada a la plataforma d’accés de la porta d’emergència del casal mirant cap a baix al frontó. 















Al final un centenar de persones hi ha participat!



A les 22:30h el conjunt Acuario ha donat per començada la segona sessió de ball, que s’ha allargat fins a la 1 de la matinada.  Dues hores i mitja on la música ha anat pujant el nivell fins acabar amb un èxtasi final de temes pop i rock. A la mitja part s’ha sortejat el pernil. Ha tocat el número 0112 i els afortunats han estat la Mia, el Dani i l’Anna.











11-12 TALLER DE GALETES. L’acte final de la festa major ha estat el taller de galetes sota el mestratge del Xef Aitor. Les nenes i els nens han après a fer galetes a les Escoles. Primer han treballat la massa amb les mesures justes de farina, mantega, sucre i essència de vainilla. La clau és barrejar-ho bé. La segona fase ha consistit en amassar bé la pasta sortint. Després s’ha escampat la massa damunt del marbre i s’ha procedit al tallatge de la mateixa amb motllos adients en forma de tortuga, cotxe, estrella, avió... Les formes sortints les han posat en recipients d’alumini perquè reposessin una estona. Finalment, se n’ha fet la cocció en el forn del bar. Refredades ha arribat el millor moment per la mainada: provar-les. Han berenat galetes i xocolata. 



















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

BEN TROBATS. COMERÇ EN PERILL D'EXTINCIÓ

EL PAÍS D'ESCORNALBOU

VÍDEO 28a TROBADA D'ALCOVER 131019

TROBADA VANDELLÒS. TV Vandellòs