diumenge, 2 d’agost del 2020

Els mesos de confinament a Colldejou 2020


Aquell catorze de març ja queda molt lluny avui, ara que escric aquestes paraules un 2 d’agost de 2020. Ens ha tocat viure una part d’història que a ben segur marcarà les nostres vides d’alguna manera o altra. Ens van confinar arran de l’esclat de la Covid-19. El poble quedava immers en un silenci i en una situació que mai s’havia vist. Durant tot aquest temps, hem actuat com una gran família, ajudant-nos en els moments de majors dificultats. Han estat uns mesos en el que hem intentat pal·liar el fet de no poder fer res, més enllà de ser a casa, celebrant-ho seguint les restriccions existents. Així, malgrat tot, a Colldejou vam poder organitzar les diades de sant Jordi, sant Isidre i sant Joan. De la mateixa manera, durant sis diumenges consecutius, fins l’aixecament de les restriccions més estrictes, vam posar música pels altaveus del poble per compartir una vermutada col·lectiva cadascú des de l’espai triat a casa seva. De la mateixa manera, el blog de Lo Collet, ha patit una aturada momentània atès que la situació no era la més idònia, tot i que la revista ha sortit puntual els dies establerts en paper. Aquest espai doncs volem que sigui un record d’aquells dies viscuts!


El primer pas el vam viure amb el sant Jordi. Va ser una diada diferent! En la animar als conciutadans a engalanar els portals i els balcons de Colldejou amb motius de sant Jordi. Vam gravar la llegenda de sant Jordi amb la veu dels més petits que fou passada pels altaveus del poble. De la mateixa manera, els més grandets van llegir uns poemes escollits a consciència resseguint els sentiments de la Covid-19 amb un recull musical adient. Al poble hi va haver roses per qui en va voler. Ja al cap des setmana el vermut fou dedicat a sant Jordi, amb una llista de reproducció amb música catalana de tots els temps.


Per sant Isidre vam viure una jornada molt especial. Primer hi va haver la missa, la primera que es feia al poble des de l’estat d’alarma, respectant les distàncies de seguretat i amb mascareta. No hi haver processó però en acabar la celebració eucarística a la plaça es va repartir coca i xocolata per a tothom, mentre per la megafonia se sentien uns temes escollits expressament per acontentar els més grans; i és que aquest dia també se celebrava la festa de la gent gran.








La tercera gran fita la vam viure per sant Joan. Encara de dia es va procedir a l’encesa de la foguera a l’era. Tot i que Llaberia i la Mola estaven ben tapades per la boira, fou un moment molt especial. Després, davant la impossibilitat de fer un sopar col·lectiu, es va suggerir que les veïnes i els veïns fessin sopars als seus terrats, balconades o al carrer; i així fou. Taules distribuïdes en diferents racons de la vila amb un número no superior als vint comensals. Ja a la mitja nit, ens vam retrobar a la plaça on es va repartir coca de sant Joan i cava, amb música de revetlla fins ben entrada la matinada.










Anem pels vermuts. Fins a sis edicions vam fer. La idea era que cadascú des de casa seva a partir de la una del migdia, gaudís del seu aperitiu tot escoltant una llista de música que prèviament vam fer arran de les peticions de la gent. Entre mig sortejos i dedicatòries especials, tot per fer passar una mica més bé aquells moments d’incertesa. Un nexe entre tots ells, el tancament amb la cançó “Bella Ciao” de totes les edicions. Imatges en directe i a enviar fotos del màxim nombre de vermuts possibles. En aquest sentit, tots ens vam poder veure les cares una miqueta; uns des del poble i altres des d’altres contrades de la nostra terra.






El dos primers vermuts musical els vam celebrar en plena setmana santa, justament coincidint amb el dia de Rams el 5 i el 12 d’abril amb la Pasqua. Primer de tot vam sentir unes paraules de Mossèn Milio, que ens va fer sengles benediccions. Després, cadascú des de casa seva al seu ritme va anar assaborint els seus aperitius. Anotar que gràcies a la botiga a Colldejou vam tenir mones també, així que tot i la situació, les vam poder degustar des de casa. El 19 d’abril férem el 3er Vermut Confinat. A les 13h vam donar per començada la sessió, dedicada en la seva integritat a les nostres heroïnes i herois que han estat treballant a nivell sanitari ja siguin infermeres, infermers, metgesses, metges, científics...  Entre els 27 participants vam sortejar una paella per a dos al Casal. La guanyadora fou la Laia Llorens.











El 26 d’abril hi hagué el 4art vermut confinat, en el context encara de la setmana de sant Jordi, amb música exclusivament catalana. Vam comptar amb la col·laboració de la Cristal i el Marc per gravar imatges inoblidables amb dron de la gent a casa seva. Entre les 34 famílies que van enviar fotos amb motius de sant Jordi fent el vermut se sortejà una capsa regal “Fent país” que va tocar a la Teressita i el Jordi.







Ja al mes de maig, el dia 3, organitzàrem el 5è Vermut Confinat. Els protagonistes foren les veïnes i veïns confinats fora del poble, ja que ens gravaren uns bonics àudios que es passaren entre cançó i cançó. Aquests dia relacionats els temes estaren relacionats amb el dia del treball del passat 1 de maig. Finalment, el dia 17 hi hagué el darrer dels vermuts ja dins del desconfinament, per això molta gent ja es va animar a fer-lo al carrer i a la plaça. El bons temps hi acompanyà.







Per acabar agrair a l’Ajuntament i al Centre Cultural la unió d’esforços i la col·laboració i a totes les persones que d’alguna manera o altra heu aportat esforç, idees i ajuda perquè això fos possible.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

BEN TROBATS. COMERÇ EN PERILL D'EXTINCIÓ

EL PAÍS D'ESCORNALBOU

VÍDEO 28a TROBADA D'ALCOVER 131019

TROBADA VANDELLÒS. TV Vandellòs