diumenge, 5 d’agost del 2012

TROBADA DE GEGANTS DE COLLDEJOU 040812 I TROBADA DEL BARRI DE DALT DE MONT-ROIG 050812

TROBADA DE GEGANTS DE COLLDEJOU 040812

És un dia realment especial; potser el més especial del poble. La trobada de gegants és el primer acte de la Festa Major de sant Llorenç. La gent d’aquí i d’allà s’hi implica i hi participa i el més bonic de tot és que hi impliquen i fan que participin del cercavila els nens de totes les cases. De per si, només amb la gent que acompanya les colles, fan que la població de Colldejou tripliqui el seu número. Cada colla va arribant, va descarregant els seus gegants a la pista. Els munten i esperen el compte enrere per l’inici de la rua. Com a totes les trobades sempre hi pots trobar imatges boniques i irrepetibles: nens que entren a les entranyes dels gegants, gent que prova els caps dels nanos, els més grans vestint els gegants, enllestir els vestits... Qui més qui menys parla i se saluda amb gent de les altres colles; al món dels gegants tots som companys i veïns en molts casos.





Però la jornada comença molt aviat. A primera hora de la tarda, amb el sol encara ben alt, ens trobem a les Escoles Velles per acabar de preparar tot el parament per cada colla. En una bossa els gots, els coberts, els tovallons i en una altra les tomaques per sucar el pa. Cal fer cafès i posar les begudes, l’embotit i el mató en fresc. Finalment, arriba l’hora de muntar les taules i les cadires amb les 251 persones confirmades al berenar-sopar. Sempre s’acaben fent mans i mànigues per trobar taules i cadires suficients. Amb tot ben parat és l’hora de refrescar-se una mica abans del tret de sortida.
La plantada es fa a la pista poliesportiva des d’on es té una bonica vista de la Mola i la Serra de Llaberia i el poblet de Colldejou en un raconet, traient el cap per entre l’espessa massa forestal de l’entorn. A les 19 hores, amb el cel cobrint-se poc a poc –i amenaçant pluja-  les colles d’ Alcover, Almoster, Cambrils, Duesaigües, Hospitalet de l’Infant, Mont-roig, Porrera, Riudoms, Vilanova d’Escornalbou i Colldejou es posen en marxa. La baixada pel carrer de la Font és realment espectacular tant si t’ho mires des de dalt com de baix. Després ascendim pel carrer del Sol, baixem pel carrer del Forn i fem una primera passada per la plaça de l’església. Els gegants quedem una mica aturats al carrer de Baix i és que llavors cada colla ens ofereix el seu ball de lluïment a la plaça plena de gent. Un dels trets característics de Colldejou és que la gent s’asseu a la barana i la vista des de sota amb la gent asseguda d’esquena, amb el so de les gralles i els timbals i els caps i cossos sobresortint per damunt de la gentada impressiona. 





Després de cada ballada els gegants se situen al voltant de la plaça tot esperant que tothom balli per fer la ballada final. És el comiat però és el moment de màxim esplendor de tota trobada, quan tots els timbals i totes les gralles es fusionen sota un mateix so i els geganters fan ballar aquests grans personatges.






Poc a poc cada colla va retornant els gegants als ventres dels vehicles de transport, tot preparant-se pel “premi” a l’esforç fet: el berenar-sopar. Com formiguetes van ocupant el lloc que se’ls hi ha donat al frontó. La vista des de la terrassa del Casal amb els colors de cada colla és molt bonica també. I finalment és el torn de la nostra colla. Ens asseiem i sopem ja de nit. Al final no ha plogut. La trobada ha estat un èxit. 





 
TROBADA DEL BARRI DE DALT DE MONT-ROIG 050812
La Colla del Barri de dalt de Mont-roig ens ha convidat a la inauguració del parc de la part alta del poble al camí de l’ermita de la Peirona. La dada curiosa ha estat que tot i esperar sota un sol de justícia pel que es veu “l’autoritat competent” no ha fet acte de presència. De manera que la rua s’ha iniciat sense cap acte protocolari.
La plantada s’ha fet a la mateixa esplanada del nou parc a tocar d’una bonica font que en la part que dóna a l’Arbocet acaba en una petita cascada d’aigua.



Les Colles participants han estat: la Colla de Mont-roig, els Pitots de Mont-roig, la colla de Colldejou, la colla del Vilanova d’Escornalbou i la Colla del Serrallo. Aquesta trobada coincideix amb un dels actes més importants que s’organitzen a Mont-roig: la Fira. Aquesta se situa a la part baixa del poble en una gran extensió a tocar del pavelló i el velòdrom. Podríem dir que té dues parts: una dedicada més a l’automoció i el comerç i una altra molt més lúdica i gastronòmica. El cert és que no pots marxar del poble sense haver donat un tomb per la mateixa.



Doncs bé, als volts de les 19 hores el cercavila ha iniciat el descens. Aquesta vegada hi ha hagut una petita modificació en el recorregut; hem passat per la part esquerra de l’església fins arribar al centre Miró i fins a tocar de la fira. Allà les colles mentre arribaven tocaven una cançó cadascuna d’elles tot essent presentats al públic assistent. Finalment, s’ha fet una ballada conjunta per acomiadar la trobada.
Al final la colla local ens ha obsequiat amb un berenar a la fresca: pa amb tomàquet i embotit i de postres síndria fresca.






 *Fotos: Joan Gaya i Iblama

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

BEN TROBATS. COMERÇ EN PERILL D'EXTINCIÓ

EL PAÍS D'ESCORNALBOU

VÍDEO 28a TROBADA D'ALCOVER 131019

TROBADA VANDELLÒS. TV Vandellòs