dijous, 12 de setembre del 2024

DIADA NACIONAL DE CATALUNYA 110924

 


En els prolegòmens de la Diada, uns dies abans, es va hissar la senyera des del campanar de l'església i lentament els balcons de les cases van anar engalanant-se amb senyeres i estelades. 








El dimecres, dia 11, a les 17h ens vam trobar a la Plaça Sitjar per celebrar la Diada Nacional de Catalunya. Al toc de les 17:14h, unes voluntàries i uns voluntaris van procedir a llegir al manifest commemoratiu de la Diada de l’Associació Catalana de Municipis.









Aquest fou el text íntegre:
 

El Municipalisme, la clau del futur de Catalunya

L'11 de setembre, cada any, sortim al carrer per celebrar la Diada Nacional, per expressar-nos i per reivindicar-nos com a poble lliure i sobirà. Aquesta data és més que una commemoració històrica; és una reafirmació del nostre compromís col·lectiu amb els valors que ens defineixen com a poble.

Reafirmem la sobirania de Catalunya per millorar la qualitat de vida de tots els ciutadans: La sobirania és sinònim de benestar, justícia i oportunitats per a tota la ciutadania. Les nacions avancen quan els drets socials i nacionals avancen conjuntament. Catalunya ha demostrat repetidament que la força de la seva gent és imparable, amb expressions cíviques, pacífiques i democràtiques massives com el 9N i l'1 d'octubre. Continuarem fent sentir la nostra veu tantes vegades com sigui necessari, perquè la democràcia és l'eina més poderosa que tenim.

Volem un tracte fiscal just: També és un any per reivindicar i avançar cap a un tracte fiscal just per a Catalunya. Catalunya porta massa anys suportant un espoli fiscal que depassa la solidaritat que hem de tenir amb altres comunitats i regions de l’Estat espanyol. L’espoli fiscal que pateix Catalunya, junt amb la manca d’inversió de l’Estat a Catalunya minven les nostres capacitats, competitivitat i posen en risc el nostre futur i el benestar dels nostres ciutadans. Cal canviar aquesta situació i garantir un tracte fiscal just per la via d’un acord de finançament i un finançament municipal adequat als serveis que presten els municipis.

La Diada, reflex d'unitat i diversitat: L'11 de setembre és una oportunitat per retrobar-nos, per celebrar allò que som i allò que ens uneix. És un moment per recordar que la nostra força radica en la nostra unitat teixida en part gràcies a la feina dels 947 Ajuntaments que treballen diàriament per afavorir la convivència.

Reivindicació de la llengua catalana: Aquest any volem fer un èmfasi especial en la vitalitat de la llengua catalana i en evitar-ne el seu retrocés en l’ús social. El català és una eina de cohesió social, d'identitat i cultura que hem de preservar, protegir i potenciar. És essencial que transmetem la nostra llengua a les generacions futures i que la fem visible en tots els àmbits, incloent-hi els nous canals digitals. La llengua catalana és patrimoni de tothom i cal que sigui un element integrador.

El rol decisiu del municipalisme i cogovernança: Des del municipalisme català, des de tots els ajuntaments de Catalunya, continuarem acompanyant el país en els seus avenços socials, nacionals i democràtics. Els municipis són el motor del canvi, espais on la democràcia es viu de manera propera i directa. Sense la força dels pobles i ciutats, les nacions no podrien avançar. Però demanem a la resta d’institucions que tinguin present el món local en la presa de decisions en tots aquells temes que ens afecten. Ja no és possible governar d’esquenes al món local.

Compromís amb el futur: Aquest 2024, reafirmem el nostre compromís amb un futur millor per a Catalunya. La diversitat i singularitat dels 947 municipis són el reflex d’un país divers com és Catalunya. Treballarem per un país més just, més inclusiu i més lliure. Continuarem lluitant per la nostra sobirania, per la defensa dels nostres drets i per la promoció de la nostra cultura i llengua.

Visca Catalunya lliure!

 

L’acte més protocol·lari va finalitzar amb el Cant dels Segadors. 



A continuació, es repartí coca amb xocolata entre els assistents. També hi hagué beguda per a tothom. La tarda la vam deixar passar a la plaça a la fresca discutint la jugada.








Està clar que mai ens faran perdre els nostres sentiments. Defensarem el nostre petit país, les nostres tradicions i la nostra llengua i lluitarem perquè respectin la nostra manera de fer i ser, per molt que alguns s'hi entestin en contra.

Visca Catalunya lliure!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

BEN TROBATS. COMERÇ EN PERILL D'EXTINCIÓ

EL PAÍS D'ESCORNALBOU

VÍDEO 28a TROBADA D'ALCOVER 131019

TROBADA VANDELLÒS. TV Vandellòs